28 Nisan 2015 Salı

POLİDAKTİLİ (ÇOK PARMAKLILIK)

POLİDAKTİLİ
Çok parmaklılık olarak bilinen, bilimsel adıyla polidaktili, özellikle insanlarda, köpeklerde ve kedilerde görülen doğuştan gelen bir genetik bozukluktur. Parmakların, normal sayısından fazla oluşması durumudur. Polidaktilinin zıttı, oligodaktili, yani eksik parmaklılıktır.
Polidaktiliye neden olabilecek 39 farklı mutasyon tanımlanmıştır. Bu genlerin polidaktili tipleriyle ile doğrudan ilişkisinin zamanla açıklanması beklenmektedir. 

Oluşan fazla parmaklar kimi zaman eklemsiz oluşabilirler. Çok nadiren de olsa tüm parmakların birey tarafından kontrol edilebildiği ve bireye fayda sağladığı bilinmektedir. Dolayısıyla zaman zaman da olsa, nadir faydalı ani etkili mutasyonlardan biri olarak görülebilir.

Ekstradan oluşan parmak en sık küçük parmağın yanında, daha nadir olarak baş parmağın yanında, en nadirse ortadaki 3 parmağın yanında oluşmaktadır. Küçük parmağın evrimsel süreçte körelmesinin ve genlerin birbirleriyle olan ilişkisinin bu mutasyonların sıklığı ile bir alakası olup olmadığı net değildir. 

Bilinen en çok sayıda ekstra parmak 2010 yılında doğan Hindistanlı Uttar Pradesh'tir. Uttar'ın her iki elinde 7'şer parmak, her iki ayağında 10'ar parmak bulunmaktadır ve toplamda 34 parmağı bulunur. Bu ekstra parmaklar çoğu zaman doktorlar tarafından doğumdan sonra alınsa da, birçok vakada bunun yapılmadığı bilinmektedir (doktora gidilmemesinden, ameliyattan korkulmasından ya da erişimin olmamasından ötürü) Çok parmaklılık, ülkemizde de görülmekte olan bir genetik bozukluktur. Örneğin şuradaki haberde görebileceğiniz gibi 18 yaşındaki Ahmet Gazanfer isimli insanın hem ellerinde hem de ayaklarında 6'şar parmak bulunmaktadır ve bu parmakları kontrol edebilmektedir. Benzer bir şekilde Brezilya'da bulunan bir ailenin tamamında işlevsel 6 parmaklılık görülmektedir. Bu aileyle ilgili bir videoyu buradan izleyebilirsiniz. Günümüzdeki yaşam biçimimizde değil ama; vahşi doğa içerisinde bu çeşitliliğin bir faydası olabilseydi, evrimsel süreç de bu mutasyonu destekleyebilirdi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder